Kalk (oftewel ‘Chaux’ in het Frans) is in mediterrane landen al eeuwen een veel gebruikte afwerklaag voor zowel binnen als buiten. Onze 100% natuurlijke kalkstuc is geschikt voor alle decoratieve (wand)oppervlakken. Kalkstuc kenmerkt zich door een zachte, fluwelen uitstraling, en heeft ademende en vochtregulerende eigenschappen.
Van fijn en glad tot grover ‘leem’
We leveren het met een grove korrel of een fijne korrel. Bij een fijne korrelgrootte ontstaat een zeer gladde marmerachtige pleisterlaag, en een grovere variant leidt tot een leemachtige look. Ook het combineren van korrelgroottes is mogelijk: daarmee ontstaat een gemiddeld gladde afwerking.
Naturelle tinten
Wij hebben standaard 30 mooie natureltinten. Daarnaast kunnen we op verzoek ook kleuren mengen. Kalkstuc is, al met al, een interessant alternatief voor gipsstuc. Bekijk daarvoor ook eens de vele voordelen, verderop deze pagina.
Kiezen voor een muurafwerking van ‘standaard’ gipsstuc afgerond met verflaag? Of liever een 2-laagse kalkstuc van hoge kwaliteit, direct op kleur? Bij de laatste optie is de afwerklaag sterker én zit de kleur door en door in de stuclaag.
Diepte in kleur
Daardoor ontstaat meer diepte dan bij een verf! Naast dit fraaie effect is kalkstuc een heel fijn product om aan te brengen, vanwege de lange verwerkbaarheid.
Voor binnen en buiten
Kalk is een mooi soort afwerkingsstuc voor zowel binnenwanden als buitengevels. Het is zelfs toepasbaar in badkamers, met uitzondering van de doucheruimte.
Korrelgroottes voor elke stijl
Onze kalkstuc is er in twee korrelgroottes (R of L) of in een gewenste verhouding. Afhankelijk daarvan ontstaat een meer rustieke afwerking, een leemachtige of juist heel gladde, marmerachtige afwerking. De combinatie van beide korrels, samen met het meer of minder glad pleisteren, creëert eindeloze variaties.
Benieuwd naar de voordelen van onze Kalkstuc?
Onze Kalkstuc Marbrex is standaard verkrijgbaar in 20 kleuren.
Nuances
Kleuren kunnen bij uitvoering altijd variëren; afhankelijk van omgevingstemperatuur, luchtvochtigheid en de wijze van aanbrengen, pleisteren en polijsten.
Een kleur op bestelling? Ook dat is zeker mogelijk. Geef ons de de gewenste kleurcode door (zoals RAL, NSC, F&B) en wij zorgen ervoor. Noot: deze kleuren zijn altijd een benadering.
Woonkamer en open keuken zijn door The Liquid Collection afgewerkt in Jura kalkstuc, in een zachtroze tint.
Voor het juist aanbrengen van Kalk zijn er richtlijnen. Deze zijn te vinden in onze Technische bladen. Ervaring met de verwerking van Kalkstuc is altijd raadzaam.
Een lijst met gespecialiseerde kalkstuc verwerkers is te vinden in het menu bij Stukadoors.
uitvlakken van de basis wanden (zie Technische bladen)
aanbrengen van een speciale kalk primer
twee lagen Kalkstuc ca 1 mm per laag (in R of L)
aanbrengen de afwerklaag wax of impregneer
eventueel aanbrengen coating (achterwand keuken)
Een hydraulische kalkmortel bestaat uit kalksteen en klei, die door middel van verbranding en blussen tot stand komt. Kalk is een van de oudste en duurzaamste bouwmaterialen.
Onze Kalkstuc is een 100% natuurlijke kalk en is leverbaar met een grovere korrel (MarbrexR) of een fijne korrel (Marbrex L). De kalk wordt niet geleverd in poedervorm maar als kant-en-klare kalkmassa. De kalk wordt met behulp van pigmenten op kleur aangebracht zodat uiteindelijk na verwerking een door-en-door gekleurde stuclaag ontstaat. Jura kalk kan wordt afgewerkt/beschermd met een wax of met een impregneer (+ coating), afhankelijk van de ruimte en de toepassing.
Dat kan, bij voorkeur op steenachtige of betonnen ondergronden (gevel of buitenmuur) en door de ondergrond op juiste wijze voor te bereiden en te primeren.
Zeker, het tegelwerk dient echter eerst beoordeeld te worden op scheurvrij/solide en daarna worden voorbereid met een primer + een speciale uitvlaklaag. Vervolgens kan de kalkstuc worden aangebracht.
Mocht er een scheurtje of buts zijn ontstaan in de kalk stuclaag dan kan deze altijd plaatselijk worden opgevuld of bijgewerkt. Indien nodig kan de afwerklaag die daarna wordt aangebracht lokaal worden gekleurd om kleurverschil weg te werken.
Kalkstuc is zachter dan een stuc op cementbasis (zoals bijv béton ciré Pro) maar harder dan een gipsstuclaag. Met een wax of impregneer (+ coating) als beschermlaag wordt de kalkstuc al een stuc stootvaster.
Er is geen vaste richtlijn maar wij raden aan de waxlaag eens in de paar jaar te herhalen als onderhoud. Een beschermlaag bestaande uit impregneer en coating houdt wel 10 jaar minstens voordat deze herhaalt dient te worden.
Wij hebben 30 standaard kleuren waaruit gekozen kan worden. Er zijn echter ook kleuren op aanvraag te leveren bijvoorbeeld RAL/NSC/F&B/Pure & Original etc. We maken dan altijd eerst een proefstaaltje
In het interieur: op wand en plafond als decoratieve afwerking. In natte ruimten is kalkstuc als volgt te gebruiken: in de badkamer uitgezonderd de douche, en bij de keukenwand achter de kookplaat in combinatie met extra speciale beschermlagen.
In het exterieur: op muur en gevel, mits op de juiste wijze voorbereid.
Kalkstuc is stuc op basis van natuurlijke kalk, en dat is harder dan gips. Kalk is enigszins watervast. Gips daarentegen is een in de natuur voorkomend zacht sulfaatmineraal. Dat lost op wanneer het in aanraking komt met water.
Ja. Kalkstuc is harder dan gipsstuc. Kalkstuc is ook watervaster en ademend / vochtregulerend en dat heeft een gunstig effect op het binnenklimaat. Kalkstuc is op kleur te maken en verkrijgbaar in verschillende groottes. Daarmee is het een perfecte eindafwerking voor de wand, met variatie in uitstraling.
Nee. Kalkstuc is niet 100% waterdicht, maar het kan wel spatwater en waterdamp verdragen. Het is zelfs vochtregulerend.
Ja. Vanwege de vochtregulerende eigenschappen is kalkstuc prima toepasbaar op de oppervlakken mits deze niet intensief met water worden belast (zoals de douche). En als achterwacht in een keuken is kalkstuc zeer geschikt, indien deze is voorzien van een afwerking met coating, zodat het bestand is tegen vetvlekken en vocht.
Ja. Kalkstuc gaat een leven lang mee. Sommige ruimten vragen wel om onderhoud in de vorm van het opnieuw aanbrengen van de beschermlaag, eens in de zoveel jaar.
De kosten van de kalkstuc materialen inclusief arbeid hangen af van het aantal vierkante meters, het type oppervlak, de soort ruimte en de bewerkelijkheid van het project. Denk bij het laatste bijvoorbeeld aan de hoeveelheid hoeken. Op basis van goede tekeningen en bezoek ter plaatse maakt onze specialist een gerichte offerte.
Kalkstuc levert de voordelen van natuurlijke eigenschappen (vochtregulerend, schimmelwerend) hetgeen gunstig is voor het binnenklimaat. Bovendien biedt het eindeloze mogelijkheden qua uitstraling; van marmerlook tot rustiek leem-achtig.
Stuur voor het bestellen van kalkstuc een e-mail (info@viaestudio.nl) met informatie over het aantal te stuken vierkante meter, de soort ruimte, het type oppervlak en de gewenste kleur. Wij sturen u dan een prijsopgave. Na akkoord verzenden we direct. Ook zelf afhalen (in Amsterdam-Noord) is mogelijk.
Op onze website staat een overzicht met specialisten die wij aanraden voor de uitvoering van uw kalkstuc of ander stucproject. Met een specialist bereikt u een zorgvuldig, kwalitatief hoogstaand resultaat.
Ten eerste is het volgen van een kalkstuc workshop bij ons een aanrader! Naast dat dit erg leuk is, komt ook de techniek van het op de juiste wijze aanbrengen uitgebreid aan bod. Naast veel tips & tricks en het tonen van veel mooie effecten!
Dankzij de verschillende verkrijgbare korrelgroottes zijn er met kalkstuc veel effecten en mogelijkheden te realiseren. Van een grovere leem-achtige look tot gedeeltelijk glad gepleisterd, en bij de keuze voor de fijne korrel óók helemaal glad als marmer.
Een goede kalkstuc is gemaakt van de meest zuivere kalksteen en is vaak wat ‘vettig’.
Nee. Leem is eigenlijk silt of löss in combinatie met klei. Kalkstuc wordt gemaakt van gewonnen kalksteen.
Ja. Met kalkstuc in de variant met fijne korrel kan, door het te pleisteren, een heel glad en dichte afwerking worden verkregen. In combinatie met de wax beschermlaag krijgt de kalkstuc dan een glanzend uiterlijk, en daarmee een marmerlook.
Naast de béton ciré waarmee we als eerste zijn begonnen, zien we dat kalkstuc in opkomst is als alternatief voor het gladde gipsstuc en sauswerk. Op basis van onze brede ervaring met goede kwaliteit stucsoorten was het aanbieden van kalkstuc, als uitstekende vervanger van gipsstuc, voor ons een logische nieuwe stap.
Kalkstuc is gebruiksvriendelijk. Het procedé is niet ingewikkeld. Daarmee is het ook voor de doe-het-zelver een goede stuc om zelf aan te brengen. Zeker met de nodige toelichting: volg daarom (en omdat het leuk is!) bij ons de workshop Werken met Kalkstuc. Deze is eveneens interessant voor professionele stukadoors die hun vakgebied willen uitbreiden.
Alle facetten van Kalkstuc
Met onze gedegen workshop informeren we de deelnemers over alle facetten van Kalkstuc. In de workshop komt de theorie rondom de voorbereiding, de ondergronden en het procedé aan bod, evenals natuurlijk de praktijk. Met daarin aandacht voor onder meer de verschillende aanbrenglagen, de nuances in effecten en het proces van afwerken.
Inclusief handleiding
Na afloop van deze kalkstuc workshop krijgt u een uitgebreide handleiding mee. Daarin staan alle informatie en handige tips voor een goede verwerking met doeltreffend resultaat!
Waar | De workshops vinden plaats in Schaafstraat 26C in Amsterdam, op dinsdagen van 19.00 tot circa 22.00 uur.
Prijs | De kosten voor de workshop zijn €85,- per persoon (incl. btw en materialen).
Korting | Workshop deelnemers krijgen op hun eerste bestelling Kalkstuc een extra korting.
Groepen | Bent u met minimaal 4 deelnemers? Dan kunnen wij een aparte workshop op een gewenst tijdstip afspreken.
Wanneer | Op deze data vinden de eerstvolgende workshops plaats:
Inschrijven voor een workshop? Dat kan via ons contactformulier of door een mail te sturen naar info@viaestudio.nl.