MetalStuc is een pleister op basis van metaalpoeders. Na afwerking en polijsten ontstaat een afwerking die overeen komt met een massieve plaat. Metalstuc is geschikt voor wanden en objecten/meubels.
Metalstuc is verkrijgbaar in 7 basisvarianten: Messing, Koper, Brons, Zink, Aluminium, Tin, IJzer en de bewerkingen Roest en Koper- of Bronsoxide die met behulp van een speciale bijbehorend oxidemiddel te maken zijn.. De materialen zijn ook onderling te combineren waardoor meer tinten en effecten mogelijk zijn.
Metalstuc is geschikt voor alle decoratieve projecten zoals wanden, schouw, meubels. De Metalstuc wordt dan ter bescherming afgewerkt met een impregneer of wax.
Voor meer intensief gebruikte oppervlakken zoals achterwand van een achterwand keuken, toilet of niet-natte delen van de badkamer kan Metalstuc ook worden afgewerkt met een impregneer + coating.
Alles begint bij een juiste ondergrond en voorbereiding dus wij raden altijd aan een ervaren partij in te schakelen voor het uitvoeren van uw Metalstuc project.
U kunt oa kijken op onze ‘Professionals’ pagina voor een specialist.
Er zijn een aantal redenen waarom je zou kiezen voor een afwerking van Metalstuc:
We spreken bij onze Metalstuc niet over kleuren maar over metaalvarianten omdat er geen kleurpigmenten worden gebruikt maar de reële metalen in het product de tint of kleur bepalen.
Onze Metalstuc is verkrijgbaar in 7 metaal varianten; tin, aluminium, zink, ijzer, koper, brons en messing.
De ijzervariant kan worden behandeld met een oxide zodat er roestvorming ontstaat. Het oxideren van de brons of koper variant zorgt voor een groen-blauwige oxidatie.
Het oxideren is een natuurlijk proces dus het effect kan elke keer anders zijn afhankelijk van wijze van aanbrengen van de oxide en luchtvochtigheid.
De varianten kunnen onderling eventueel worden gemengd zodat een nieuwe variant ontstaat.
Vanwege de sterke en watervaste eigenschappen en variëteit in uitstraling is Metalstuc zeer geschikt voor een breed scala aan toepassingen en projecten.
Voor het juist aanbrengen van Metalstuc zijn er richtlijnen die oa te vinden zijn in onze Technische bladen. Ervaring met de verwerking van Metalstucis altijd aan te raden.
Een lijst met gespecialiseerde verwerkers zijn te vinden op de professionalpagina.
uitvlakken van de basis wanden (zie voorschriften) + primer aanbrengen
2 lagen Metalstuc van elk ca 0,5 mm (totale dikte ca 1 mm)
schuren/polijsten van de Metalstuc in verschillende korrelgroottes van 80 – 120 – 320 – 600 – 1000 – 3000 – 6000. Afhankelijk van gewenste resultaat
eventueel aanbrengen oxidatiemiddel (op ijzer, brons of koper)
aanbrengen beschermlaag (wax of impregneer/coating)
Metalstuc is een stucproduct op basis van metaalpoeders dat na stuken en polijsten weer verword tot een egale metaalplaat.
We spreken niet zozeer van ‘kleuren’ maar van (metaal)varianten omdat er geen kleurpigmenten in Metalstuc zitten. Metalstuc bestaat uit reële metaalpoeders.
Metalstuc wordt geleverd in poedervorm (micro metaalpoeders + toeslagstoffen) die wordt gemengd met water of 50% water – 50% hars om een stucpasta te verkrijgen. Deze wordt in 2 lagen gepleisterd en na droging geschuurd en gepolijst zodat een glad metalen oppervlak ontstaat.
Metalstuc wordt niet aangeraden voor buiten gebruik omdat het product niet 100% watervast is en dus door vocht en temperatuur verschillen aangetast kan worden.
Zeker, het tegelwerk dient echter eerst beoordeeld te worden; is deze voldoende scheurvrij/solide. Zo ja dan wordt de tegelondergrond voorbereid met een primer + een speciale uitvlaklaag. Vervolgens kan de Metalstuc worden aangebracht.
Het is uitzonderlijk maar mocht er een scheurtje of buts zijn ontstaan in de Metalstuclaag dan kan deze vanwege de goede hechtende eigenschappen altijd plaatselijk worden opgevuld of bijgewerkt. Indien nodig kan de afwerklaag die daarna wordt aangebracht lokaal worden gekleurd om kleurverschil weg te werken.
Dit kan. De ondergrond moet echter te zijn opgebouwd uit een warmte bestendinge ondergrond/onderlaag.
Geen enkel stucproduct is krasvrij en het verschilt per Metal variant hoe krasvast het is. De ijzer en messing zijn behoorlijk hard maar de tin en aluminium bijvoorbeeld dus weer relatief zacht. Een beschermlaag in de vorm van een coating helpt wel om t oppervlak wat stoot vaster te maken.
Er is geen vaste richtlijn maar wij raden aan de wax eens in de 3 maanden te herhalen. Een afwerking bestaande uit impregneer + coating hoeft maar eens in de 3 a 4 jaar herhaalt te worden. Eea is zeer afhankelijk van het soort gebruik van het oppervlak en intensiteit van schoonmaken etc.